Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

[BG/EN] Интервю с .. Makedonec_1989

понеделник, 22 ноември 2010 г.
Интервю с посланика на еМакедония в еБългария





Здравей Makedonec_1989, аз съм Тодор

Приятно ми е да се запознаем, Тодор.


Кой си ти в реалния живот? Би ли се представил с няколко думи.

В истинския живот съм на 21 години и живея в Скопие, уча право.

Кой си ти в играта и как би представил себе си и твоята роля в еСвета?

Започнах да играя играта преди година в еАвстралия, след това живях в еГермания,еКорея и тогава добавиха еМакедония и аз дойдох тук.Реших да започна кариера в политиката и се кандидатирах за посланник и бях избран.Това е кратко описание за това кой съм аз в играта и каква е моята роля.
------------------


Бих искал да ти задам няколко въпроса свързани с еМакедонските и еБългарските отношения, за войната помежду ни, за която всеки говори и за ВЕТО-то, което еБългария наложи над кандидатурата на еМакедония във Феникс.

1. Започвайки с това - еМакедония има ли намерение да атакува еБългария?

- Първо искам да ти благодаря за това интервю, защото с него се надявам, че много неща ще станат ясни в отношенията между държавите ни. От както добавиха играта еМакедонското правителство ясно заяви, че искаме мир с всички членки на ФЕНИКС, защото нашата цел е влизане в съюза. Също така много пъти правителство ни заяви, че иска да има добри отношения и да сътрудничи с еБългария. Така че отговора е - определено НЕ. еМакедония никога дори не си е мислила да атакува еБългария и ние сме го казвали не един път. Искрено се надяваме да имаме добри отношения с еБългария.

2. Много български играчи се питат следния въпрос - Защо отряд от елитни играчи с еМакедонско гражданство атакуваха еБългария?

- Първо искам да обясня няколко неща тук, защото знам, че този въпрос е много важен за Българските играчи.
Атаката над регионите в еИран няма нищо общо с Македонското правителство. Тези въстания са вдигнати от група играчи, които са го направили на собствена глава, със собствени ресурси и без заповед или подкрепа от Македонското правителство или Македонската армия. Нашия президент и правителството ясно заявиха, че не подкрепят по никакъв начин тези въстания. Аз като посланник на еМакедония също заявих във форума за официалната позиция на нашите органи. Но едно нещо трябва да бъде ясно, Македонското правителство не може да кара насила собствените си жители да не се местят в други държави, защото няма такъв механизъм да се издават и прилагат подобни заповеди и с това би било против правилата на eRepublik, които позволяват на играчите да емигрират свободно. Примерно има много еМакедонци, които живеят в различни държави в момент. Ние не можем да ги накараме да се върнат и да изпълняват нашите заповеди.
Да, ние можем да прилагаме тези заповеди в армията, но не и на обикновените играчи.

3. В такъв случай еМакедонското правителство би ли се съгласило да пусне официална молба към тези елитни играчи да напуснат държавата ви, ако те не са Македонци?

- Македонското посолство издаде официално заявление в Българския форум относно този проблем. Но както знаете, дори да не подкрепяме действията на нашите жители в eRepublik няма опция, която да вземе на някой гражданството. Не всички от тези играчи живеят в еМакедония. Много от тях напускат страната и после се връщат. Както знаете няма опция, която да забрани това. Въпреки това, мога да ви уверя, че македонските власти напълно подкрепят мирното сътрудничество и ще направят всичко възможно за преодоляване на това недоразумение, така че това действие да не попречи на сътрудничеството и не развали отношенията между еМакедония и еБългария.

Значи еМакедонското правителство е готово официално да заяви, че искат Лазократите вън от държавата заради действията си в еИран?

- еМакедонското правителство не може да се намесва между избора на хората да живеят някъде. Това е право, което всеки играч на eRepublik има. Също така, както казах заявлението на еМакедонското посолство е официалната позиция на еМакедонското правителство относно този проблем. Другото, което е има еМакедонци, които живеят в EDEN страни, въпреки че нашата цел е да влезнем във Феникс, но това е тяхната воля и ние не можем да се месим в техните права и избори.


Да, няма такъв механизъм в играта да се отнеме на някой гражданството но все пак, правителството ви готово ли е да помоли Лазократите да напуснат държавата ви от добра воля за да няма проблеми?
Ние не можем да заповядаме на някой играч да напусне нашата държава.Аз съм сигурен че много хора помнят това че в нашата държава имаше Българска партия която участваше в последните избори за парламент и никой от нас не погледа на нея като партия която иска да вземе властта, нещо което не се хареса на нашите жители но ноашето правителство никога не е тръгнало да кара тези хора да напускат държавата и партията или да накара България да се намеси защото знаех че трябва да разграничим официалната позиция от действията на нормални жителни защото както казах едно от главните правила на жителите в eRepublik е да избират мястото където да живея и да носят последствия за постъпките си.Ние уважаваме парвата на всеки гражданин и не опитваме да ги потъпкваме по никакъв начин.Ние не можем да дискриминираме някой само защото той е час от някаква груба, която не е официална и няма нищо общо с някоя правителство.Това би било същото като да ограничим правата на някой гражданин защото той е част от опозиционна партия което разбира се е абсолютно забранено.



4. Коя държава е военна цел номер едно за еМакедония?

- Нашата цел е да опазим държава от атаки на другите държави. Това е нещото, върху което сме фокусирани засега.

5. Какво мислиш за войната с еБългария, искате да се реализира и искате ли да бъдете в един съюз с нас?

- Както казах по нагоре, нашата цел е да бъдем част от Феникс, където и еБългария е член. Следователно, ние не искаме война с никой от членовете на съюза. Не искаме война с еБългария. Искаме пълно сътрудничество и добри отношения с вашата държава. Войната ще нанесе щети за двете страни и нищо добро. Една война би отслабила икономиката, развалила политическите позиции в еСвета и унищожи някакъв шанс за взаймно сътрудничество. След това всичко много трудно ще се върне на мястото си.

6. Какво мислите за ВЕТО-то, което еБългария наложи над членството на еМакедония във Феникс?

- Аз мисля, че това е дело, което не трябваше да става, защото това подкопа нашите отношения. Както знаеш от както Македонците са в играта, ние винаги сме помагали на Феникс. Също така нашите по-стари играчи са участвали в битки, който са били важни за еБългария. Още от началото имахме еБългария за съюзник. Така че ветото беше като студен душ към всички Македонски жители като дело, което никой не очакваше. Но все пак ние все още се надяваме, че еБългария, съответните органи и жителите и ще премислят това решение и ще позволят на еМакедония да заеме мястото, което заслужава и заедно с това да позволят развитието на добри отношения и сътрудничество между страни ни.

7. Не мислиш ли, че една война с еБългария би била също и във ваш интерес?

- Не. Какъв интерес имаме да се бием с член на Феникс? Това ще подкопае позицията на двете държави и на целия съюз. Това ще са много тежки времена за нас, тъй като ние трябва да работим здраво, за да подсилим нашия съюз и по този начин няма ли да направим мечешка услуга на някой, който не иска нашият съюз да просперира?

8. Какво е ТВОЕТО мнение за България в играта и живота?

- Бих искал първо да отговоря за играта.
Мисля, че еБългария е би била добър съюзник с еМакедония, ако сме в един съюз. Аз не бих позволил и казах на президента за това, да бъдат взимани насериозно някой граждани, които просто целият разединение , когато става въпрос за изграждането на връзки с еБългария, на еБългарските органи и еБългарските играчи. Моето мото, когато стане въпрос за политика е да държим емоциите вън от нея. Така, че аз съм оптимист за това, че нещата ще са по-добри в бъдеще и искрено се надявам, че всички различия ще бъдат изчистени.
В реалния живот, аз също съм наясно за различията между нашите страни, но не мисля, че нещата ще станат по-зле. Знам, за всички трудности, които тежат на отношения ни и че имаме различни мнения по определени теми, но докато това не се превърне в обиди, провокации и конфликти, мисля че проблема няма да бъде толкова голям.


9. Каква е еМакедонската позиция спрямо Феникс и еИран дължащи се на последните събития, тъй като вие все още не сте член на Феникс.

- Значи, цел ни е да бъдем част от Феникс. Аз мисля, че сме доказали това, че можем да сме надежден и добър съюзник и с нашата помощ да направим съюза по-силен. Ние също така се надяваме да успеем да влезем Феникс по-бързо. Като стана въпрос за ситуацията в еИран - нашата позиция е ясна, както казах по рано, ние не подкрепяме въстанията там по никакъв начин и се надяваме, че въстановения мир в тези провинции ще бъде уважен от всички страни.

10. Има ли някакъв шанс да работим заедно, за да развием вашия Хай-Регион? Ние с нашите компании и опит а вие - с работна ръка.

- Мисля, че когато става дума за въпроси, свързани с икономиката най-добрият начин е да се свържете с нашите бизнесмени  и нашия министър на икономиката. Сътрудничеството между бизнесмени ни и вашите власти само ще укрепи отношенията между нашите страни.

-----------


Благодаря за интервюто Makedonec_1989 и късмет в развиването на еМакедония.

- Бих искал да ти благодаря за това интервю, както и да насърча и други хора,, които имат въпроси относно Македонско-Българските отношения да ме питат свободно, защото това е единствения начин за решаване на много трудните въпроси, с диалог и по мирен начин. Благодаря ви още веднъж.




Interview with the ambassador of eMacedonia in eBulgaria




Hello Makedonec_1989, I am Todor.

Nice to meet you Todor.

Who are you in the real life - Introduce yourself with a few words

In my real life, I am 21 years old. I live in Skopje, I am student of law.

Who are you in the game and how you introduce your role in the eWorld.

I started playing the game a year ago. I started playing in eAustralia, then I lived in eGermany, eKorea, then, when eMacedonia was added, i came here. I decided to start a carrier in politics, so I applied to become ambassador, and I was chosen. That would be a short description of who I am in this game. :)

-------------


1.I'd like to ask you several questions about the eMacedonian - eBulgarian relations, about the war that everyone is speaking, about the VETO that Bulgaria placed on the candidacy of Macedonia in Phoenix.
Starting with that - Does Macedonia plan to attack eBulgaria?

-First of all, I would like to thank you about this interview, because with it I hope that many things would become clear about the relations between our countries. The Macedonian Government, since the adding of eMacedonia in this game stated that wants peace with all members of the PHOENIX alliance, because our aim is to join the alliance. Also, many times, our Government stated that wants to have good relations and cooperation with eBulgaria as well. So, the answer of the question is definitely NO. Macedonia never even thought of attacking eBulgaria and that is what we said many times. We hope and sincerely wish to have good relations with eBulgaria.

2.Many Bulgarian players ask themself the question - Why a squad of elite troops with eMacedonian citizenship attacked eBulgaria?

-I would like to explain few things here, because I know that this question is very important to the Bulgarian people. The attacks that happened in Iran had nothing to do with the eMacedonian Government. Those uprisings were performed by a group of citizens that acted on their free will, with their own resources and without orders or any support from the Government or the eMacedonian army. Our President and the Government clearly said that they do no support in any way that rebellion. I, as an Ambassador of eRepublik of eMacedonia also wrote an announcement on the forum which is the official position of our authorities. But, one thing also needs to be understood. The eMacedonian Government can not force its own citizens not to move in another countries because there is no mechanism to impose such orders, and with that, it would be an act against the laws of eRepublik which allows citizens to move freely. For example, there were many Macedonians that live in different countries nowadays. We can not force them to come back and obey our orders. Yes, we can impose orders on the army, but not to the ordinary citizens.


3.Would the eMacedonian government agree with that to post a official announcement asking those elite troops to get out of the country and get another citizenship if they are not eMacedonian.


-The Macedonian Embassy posted an official announcement on the eBulgarian forum about that issue. But as you know, even if we do not support the acts of our citizens, there is no option in eRepublik, to take someone's citizenship. And not all those people live in eMacedonia. Many of them go out of the country, then come back. And as we all know, there is no option to forbid that. Despite that, I can assure you that the Macedonian authorities fully support peaceful cooperation and  would do their best to overcome this misunderstanding, so that this actions would not make damage between the cooperation and the relations between eMacedonia and eBulgaria.

So the eMacedonian government is ready to state in a article that they want the Lazokrats out of their country for the things they have done in eIran?

-The Macedonian government can not interfere with people's choices to live in some place. That is a right that every citizen of eRepublik has. Also, as I said, the announcement of the eMacedonian Embassy is the official position of the Macedonian government about that issue.Also, there are Macedonians that live in EDEN countries, despite the fact that we aim to join Phoenix.But that is their will, so we can not interfere in their rights and choices.



There is no such mechanism in the game to take away someone's citizenship but still, is your government ready to ask the Lazokrats to leave your country by free will?


We can not order any citizen to leave our country. I am sure many remember here that there was a Bulgarian party in our country as well that participated in the past congress elections, an act that was not seen as a try to takeover control in Macedonia, something that was not welcomed by the Macedonian people, but our Government, never thought to ask those people to leave the country and the party, or to ask Bulgaria to intervene, because we knew that we have to differ offical position from acts done by ordinary citizens, because as I said, one of the basic rights of the eRepublik citizens is to choose the place where the citizen will stay or leave, and to control their own actions. We respect the rights of every citizen and do not try to violate them in any way. We can not discriminate someone only because he is part of some group, which is not official, and has nothing to do with any official state positions or actions. That would be the same as opressing people and limiting their rights only because they are members of some party, which of course, is not acceptable.




4.Which country is war aim number 1 for eMacedonia?

-Our first aim is to protect our country from attacks of other countries. That is what we focus on for now.

5.What do you think about the war with eBulgaria, do you want it's realisation and do you want to be in same alliance with us?

-As I said above, our aim is to be part of PHOENIX, where also eBulgaria is a member. Therefore, we do not want war with a member of that alliance. We do not want war with eBulgaria. We want full cooperation and good relations with your country. The war would be bring damage to both sides, and no good. It would weaken the economies, worsen the political standings in the eWorld and destroy any chance for mutual cooperation. After that, thins could hardly be back on its place for everyone.

6.What do you think about the VETO that eBulgaria placed on eMacedonian candidacy for Phoenix?

-I think that it was an act that should not have been done, and with that, it undermined our relations. As you know, since the Macedonians entered the game, we always helped PHOENIX alliance, and also our older players participated in some battles which were also important for eBulgaria. From the beggining we considered eBulgaria an ally.  So the VETO was like a cold shower to all the Macedonian people, an act which nobody expected. But we still hope that eBulgaria, its authorities and its people would reconsider that decision and allow eMacedonia to take the place that deserves, and with that, allow the development of good relations and cooperation between our two countries.

7.Dont you believe that a war with Bulgaria is with your interest too?

-No. What interest do we have to fight with a member of PHOENIX? Would not that undermine the position of both countries and  the whole alliance in this difficult times for us, since we have to work hard to make our countries and the alliance stronger? And would not that make a bear's favor, as we say here, to someone who does not want our alliance to prosper?

8.What is YOUR opinion for Bulgaria in the game and in RW?

-I would first answer about the opinion in the game. I think that eBulgaria would be a good ally with eMacedonia if we are in the same alliance. I would not allow, and I told the President too, to be taken by some articles and talkings of some citizens when it comes to building the relations with eBulgaria, the eBulgarian authorities and the eBulgarian people. My motto when it comes to politics is keeping the emotions out of it. So, I am an optimist that things would be better in the future and I sincerely hope that all the difficulties will be solved.  In real life, I am also aware about the differencies between our countries, but I do not think that things would go worse. I know all the difficulties that burden our relations, and that we have different views on certain topics, but as long as that does not turn into insults, provocations and conflicts, the problems would not be so big.

9.What is the eMacedonian position about Phoenix and eIran due to the latest events and since you are still not an official member of Phoenix?

-Well, our aim is to become part of PHOENIX. I think that we have proven that we can be trusting and good ally and make the alliance stronger. We also hope that we can join PHONEX faster. When it comes to the situation in Iran, our position is clear, as I said earlier, we did not support the rebellions in any way there, and we hope that the restored peace in those provincies would be respected by all sides.


10.Is there a chance to work together to improve your high region - with our companies and experience and you - with workers.

-I think that when it comes to issues related with economy the best way is to contact our businessman and our Minister of Economy. Cooperation between our businessman and our authorities would only strengthen the relations between our countries.
-----------



Thank you for the interview Makedonec_1989, good luck in expanding eMacedonia.

-I would like to thank you for this interview, and also to encourage other people who have questions regarding the Macedonian-Bulgarian relations to ask me freely, because this is the  only way to resolve many difficult issues, with dialogue and peacefully. Thank you once again. :)

Автор и интервюиращ: Тодор Тотев 

0 коментара to [BG/EN] Интервю с .. Makedonec_1989:

Публикуване на коментар