Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Конституциите в еРепублик - еДен 1098

понеделник, 22 ноември 2010 г.
Здравейте, еПриятели!

От известно време се разисква въпроса с конституцията на еБългария. Доколкото ми е известно на мен подобни опити е имало най-малко три пъти в еИсторията ни. Един от тях е бил преди повече от година, но е бил замразен като проект. Преди няколко месеца Папен, който се опитва да прокара сегашната конституция, бе разработил вариант. А малко след него и ДеадШадоу имаше подобни намерения, но не бе толкова публична изявата му.

Прочетете следният материал, който колегата Александър Матео подготви като събра информация из еСвета за конституциите, кои са вкарани в действие, техните интересни, забавни и поучителни страни. 

-------------------------

До момента конституции притежават държавите Аржентина, Австрия, Канада, Франция, Гърция, Италия, Япония, Холандия, Румъния,  Словения, Испания, Турция, САЩ, Чехия. Ирландия също е имала конституция, но тя е била отхвърлена.

Само държавите, които са подчертани в списъка по-нагоре ще бъдат обсъдени в тази статия.
На доста от конституциите превода е ужасяващ и може да има грешки, не са показани напълно конституциите, това са само съкратени версии с по-важните/интересни неща.



Аржентинската конституция определя еДържавата като Демократична Република. Като база на тези закони, се приема факта, че властта се определя от народа, и следователно се грижи за духовното и материалното благоденствие на народа. Армията съществува, за да гарантира териториалното статукво и да брани народа. Всички попадат под този закон и изключения няма. Гласуването се приема за лично и тайно, регулирано изцяло от Администраторите. Цензура не може да бъде налагана, докъдето тя не е директно против еРепублик законите и конституцията, следователно ако има партия, която цели да създаде тоталитарна държава и/или нарушава конституцията, следва парламента да дебатира по въпроса и да я обяви за незаконна.

Главнокомандващо лице в държавата е Президента, и правата му се простират дотам, докъдето е конституционално и игрово възможно. Ако поради някаква причина не може да изпълни цял месец (болест, пътуване, и т.н.), следва да информира навреме народа, чрез журнала си, и да се поискат ново гласуване от еРеп администрацията. По време на война той се явява и главнокомандващ армията. Следва обявяването на война от негова страна, първо да бъде разгледано от Военната Комисия, задължен е по закон да се стреми към укрепване на икономиката, и да информира жителите за стъпките и методите за постигането на това, както и да предоставя справки за състоянието на хазната.

Министрите са директните подопечени на Президента, биват избрани от него, отговарят за действията си напълно на лично ниво, могат да присъстват на дебати на конгреса, но без правото да гласуват, но могат да поискат даден конгресмен да издигне тяхното предложение.

Парламента е еднокамарен, и като главни задължения се отбелязват наблюдението и посочване на проблеми при управлението на дадено правителство, да действат своевременно при криза и/или информация за лошо управление от страна на даден министър, да дава мнението си по даден въпрос, когато то бъде изискано от Президента.

Депутатите и зам. министрите биват премахвани при неизпълнение на длъжностите си, вмешателство в икономическите среди. Всеки махнат по този начин следва да не може да заеме длъжност в правителството/парламента в следващите 4 президентски периода.



Румънската конституция определя държавата като Република с демократична насока, всеки живеещ в Румъния в истинския живот е автоматично признат за румънец и в играта, официален език е Румънския. Задължение е на гражданите и на политическите партии да следват законите, като никой не се явява над законите, и да се борят за интересите на държавата.

Само гражданин намиращ се в границите на еРумъния и с еРумънско гражданство може да заема какъвто и да е пост, било то държавен или от друг вид. Никой играч няма право да тормози друг играч, под какъвто и да е начин, и информация за играч от истинския му живот е съкровена и защитена, и не може да бъде споделяна без изрично позволение от играча, за който става дума. Гражданите са задължени да не избягват данъци, като данъците следват да  бъдат поравно разпределени така, че да не са в тежест на гражданите и бизнеса.

Един играч може да бъде президент най-много 6 пъти, без значение последователни или не. Партия може да номинира само 1 човек за кандидат-президент, като следва той да е партиен лидер на тази партия, или друга. Президента е главното властоимащо лице в държавата, докъдето тези права са определени от ерепублик законите и тази конституция. Той сам избира заместник президента, министрите, военните офицери – като следва да обяви този свой избор във журнала си, явява се главнокомандващ на армията. Решение по даден проблем се решава чрез гласуване на парламента, нужни са 2/3 от гласовете да бъдат ЗА или ПРОТИВ за приемането на решението за валидно. По закон еРумъния има Върховен Съдия и Върховен Съд (съответно 1 и 5 човека).

Всеки играч може да изразява мнението си чрез своят журнал, стига да не нарушава закон в тази конституция. Новина некасаеща еРепублик се смята за Спам, всеки гражданин има право на по една такава статия седмично.



Холандската конституция определя държавата като Демократична Република, в която главен властоимащ орган е парламента. Официално езици в държавата са Холандски и Английски, като правителството е задължено да предоставя преводи на всичките си официални документи и новини. Президента се явява представящ държавата във Феникс, а правителството се съставя от така наречен „форматьор“ - неутрален и трезвомислещ гражданин, признат от всички за такъв. Ако две партии държат властта в парламента, той сравнява техните желания с тези на президента и съставя най-доброто правителство по общите им критерии, ако няма създадена коалиция, то той взема желанията на всяка от партиите за това с кои партии биха съставили общо правителство и спомага за създаването на коалиция и следователно правителство. Главен представител на парламента в правителството се явява Премиерът.

Всеки закон преди да бъде предложен за гласуване следва да бъде дебатиран минимум 24 часа във форумите. След това бива гласуван вътре във форумите, до изтичане на нов период от 24 часа. Чак след това бива предлаган за гласуване във играта. Очаква се всеки властоимащ да се държи до нивото на поста си, да поддържа прозрачност, чрез обявяване на действията си преждевременно и съветване със колегите и народа. Правителствата са задължени да правят справки за хазната и националната банка в края на мандата си спрямо миналият мандат. За да бъде обявена война или приет мир трябва 75% от гласовете да са против или във полза на крайното решение. Конституцията и отделнтие закони формиращи я и такива, които не се явяват част от нея се помещават във официалните форуми на еДържавата, и следва всичко написано там да бъде приемано за най-новата поправка на конституцията.



Гръцката конституция определя държавата като Еленистична Демократична Република, с взаимновластващи органи – парламента и Президента, като президента се явява представящо лице на парламента.. Правителството съществува, за да опази мнението, правата и задълженията на народа, и да се води от желанията на народа. Следват се правилата във играта при избор на президент и депутати. Парламента чрез прост мажоритарен вот избира свой председател. Ако 1/10 от населението на еГърция се подпише под петиция против даден закон, правителството е задължено да проведе отворен референдум за вземане на крайно решение по дадения закон. Президента не може да бъде президент повече от 4 последователни пъти, същото важи за всеки депутат, но депутатите имат право само на 3 последователни периода в парламента. Война не може да бъде обявена преди да изтекат 5 дни от началното избиране на даден президент и представяне на правителството му. Може да бъде действано, само ако някой друг е обявил война спрямо еГърция в този период като самозащита. В седмицата преди избори, парламента и правителството нямат право да печатат и/или използват пари, освен в случай на атака над родната парична единица, държавата или друг спешен случай. Не повече от 100 злато могат да бъдат изтеглени от хазната, в последната седмица преди президентските избори. Всички тегления от хазната трябва да бъдат подкрепени от мажоритарен глас на парламента.

Автор: Alexander Matteo

0 коментара to Конституциите в еРепублик - еДен 1098:

Публикуване на коментар